Parasols - zonneschermen voor tuin en zwembad terras

| Meer

parasol

 
 
 
 
Parasols of zonneschermen zijn bestemd voor de tuin, voor het strand of op een terras. Deze parasols ofwel zonneschermen staan niet alleen bij u in de tuin. Ook de horeca maakt er altijd gebruik van. Lekker eten of een kop koffie met gebak of een fris glas drinken gebeurt bij de hotels, bij de café`s en bij de restaurants. En dat hoort gezellig op een terras te zijn! Dan is een parasol of zonnescherm van harte welkom!
 

Waarom een parasol of een zonnescherm?

zonneschermEen parasol of zonnescherm zorgt op de eerste plaats voor schaduw. Dit is de meest bekende functie. Maar een parasol of zonnescherm doet nog meer. Zij beschermt tegen schadelijk UV- licht en tegen schadelijke zonnestralen.
 
 
 
 
 

 

Uit welke onderdelen bestaat een parasol of zonnescherm?

Om met de onderkant te beginnen is dat de voet. Die voet is meestal verzwaard om omvallen te voorkomen. In de voet zit een stok of mast. Verder omhoog zitten de baleinen. Daarover wordt een sterk doek gespannen. Zeil wordt ook wel gebruikt. Canvas wordt steeds vaker toegepast want deze stof blokkeert op effectieve wijze het zonlicht. Tenslotte nog het schaduwdoek. Bijna honderd procent aan UV-stralen worden tegengehouden. Deze stof is ook waterbestendig.
 

parasol

 

Functie van de parasolvoet bij een parasol en bij een zonnescherm

Heel eenvoudig. De parasol mag niet omvallen dus het is het rechtop houden van de parasol. En het rechthouden van de parasolvoet kan met een kruispoot met parasolvoettegels. U kunt ook een parasolvoet kiezen van massief beton. Verder kunnen parasolvoeten worden gevuld met zand of met water.
 
parasolvoetDe parasolstok is gemaakt van ondermeer rvs, van hout, van aluminium, van kunststof en van staal met poedercoating en ook van gietijzer.
 
Een parasolvoet kan worden gemaakt van een kunsthars van beton, van pvc, van gegalvaniseerd staal, van graniet, van gietijzer, van kunststof en van natuursteen. 
 

Het bevestigen van een parasol of zonnescherm

U kunt uw parasol of zonnescherm vastzetten met een verplaatsbare voet. Daarnaast kunt u uw parasol of zonnescherm vastzetten met een voet met vloerbevestiging. U kunt uw parasol of zonnescherm in de grond bevestigen. Erg geschikt voor de grotere modellen en met een erg kleine kans op omvallen.
 

Enkele vormen van parasols of zonneschermen

Er is een rechthoekige vorm, een ronde vorm, een vierkante en een ovale vorm.
 

Afmetingen van RONDE parasols of zonneschermen

ronde parasolTe beginnen met een doorsnede van 2 meter. Nóg groter is de 3 meter. Ook 3,5 meter en zelfs met een doorsnede van 5 meter behoort tot de mogelijkheden. De topper is maar liefst 10 meter!
 

Afmetingen van VIERKANTE parasols of zonneschermen

Een veelvoorkomende afmeting is die van 3 meter bij 3 meter. Ook 4 bij 4 is mogelijk en deze afmeting loopt door tot zelfs 8 meter bij 8 meter!
 

Afmetingen van RECHTHOEKIGE parasols of zonneschermen

Een kleintje is 1,3 meter bij 1,9 meter. Iets groter is die van 2 bij 3 meter. Nog iets groter is de parasol of zonnescherm van 3,2 meter bij 3,2 meter. Een vaakvoorkomende is die van 3 bij 4 meter. De echte grote rechthoekige parasols zijn 3 bij 6 meter, 4 bij 8 meter en 3,5 bij 7 meter.
 

De meestvoorkomende kleuren die worden gebruikt bij parasols en zonneschermen

Bruin en zwart komen voor. Blauw natuurlijk want geeft een vrolijke uitstraling. Wit doet het altijd goed en dat geldt ook voor blauw, rood en beige.
 

Soorten parasols ofwel zonneschermen

 • Een parasol of zonnescherm met mast.
 • Er is een hangparasol ofwel de zwevende parasol.
 • De zijarm parasol.
 • De buig- en- hel parasol.
 • De boogparasol.
 • De paviljoenparasol.
 • De zwevende parasol.
 • De wandparasol.
 
µdesign parasol zonnescherm
 

Enkele bedieningsmogelijkheden bij parasols of zonneschermen

 • Er zijn parasols of zonneschermen die elke stand kunnen aannemen. Deze zijn volledig draaibaar dus 360 graden.
 • Er zijn parasols of zonneschermen die kantelbaar zijn. Zo kunt u de parasol of zonnescherm altijd tegen de zon draaien.
 • Ook zijn er parasols en zonneschermen die zijn uitgerust met het zwengelsysteem.
 • Een andere bedieningsoptie is met een katrol ofwel met een ophaalmechanisme.
 • Nog een mogelijkheid is om het doek met de baleinen naar boven te schuiven. Bij de hoogste stand kunt u dan het doek en de baleinen vastklikken in de stok. Doek met baleinen kunnen dus niet naar beneden vallen.
 • Een simpele oplossing is om de stok vast te draaien met een klem op de hoogste stand.
 

Moderne en leuke parasol- of zonneschermopties

De parasols en zonneschermen gaan met de tijd mee en zijn steeds vaker voorzien van extra opties. Eén zo`n optie is de beschermhoes. Deze kunt u over de ingeklapte parasol schuiven…laat de regen maar komen!
Nog een leuke optie is parasolverwarming. Kan op gas en op elektriciteit. De brander of branders hangen aan de onderkant van de parasol en zijn naar beneden gericht om u doeltreffend te verwarmen.
Interessant is de parasolverlichting. Dat kan met behulp van spotjes en met ledlampjes. Makkelijk vast te maken aan de stok of gewoon op te hangen. De verlichting is dé sfeermaker bij uitstek!
 
parasolverwarming